Verlaag de kosten van mede-eigendom met warmtekrachtkoppeling !

De lasten voor mede-eigendom zijn vaak een financiële last voor veel huiseigenaren in België. Maar er is een veelbelovende oplossing: warmtekrachtkoppeling. Deze innovatieve technologie maakt het mogelijk om gelijktijdig elektriciteit en warmte te produceren uit één enkele energiebron. Door deze methode te gebruiken, kunnen mede-eigenaars niet alleen hun energiefacturen verlagen, maar ook de gemeenschappelijke kosten die gepaard gaan met het beheren en onderhouden van de energie-installaties. Ontdek via Syndicuskiezen.be hoe u uw mede-eigendom kosten kunt verlagen met warmtekrachtkoppeling!

Verlaag de kosten van mede-eigendom met warmtekrachtkoppeling !

Wat is warmtekrachtkoppeling ?

Warmtekrachtkoppeling is een efficiënt energieproces dat gelijktijdig elektriciteit en warmte produceert uit één enkele energiebron. In tegenstelling tot conventionele energieproductiemethoden, waarbij warmte vaak een ongebruikt bijproduct is, gebruikt warmtekrachtkoppeling deze afvalwarmte voor verwarmings- of koeltoepassingen, waardoor de algehele efficiëntie van het systeem aanzienlijk wordt verbeterd. Warmtekrachtkoppeling kan op verschillende schaalniveaus worden geïmplementeerd, voor woongebouwen, industriële complexen of zelfs stedelijke netwerken. Deze technologie vermindert niet alleen het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen, maar levert ook aanzienlijke financiële besparingen op door de elektriciteits- en verwarmingskosten te verlagen.

Goed om te weten: warmtekrachtkoppelingseenheden zijn verkrijgbaar in een groot aantal vermogens, waaronder de kleinste: mini-warmtekrachtkoppeling, met een bereik van 50 tot 500 kWe (kilowatt elektriciteit), en micro-warmtekrachtkoppeling, met vermogens van minder dan 50 kWe. Deze twee categorieën bieden de mogelijkheid om warmtekrachtkoppelingsinstallaties te installeren die geschikt zijn voor flatgebouwen.

Hoe kan warmtekrachtkoppeling helpen om de kosten van mede-eigendom te verlagen?

Er zijn vier soorten financiële voordelen verbonden aan het installeren van een warmtekrachtkoppelingssysteem in een flatgebouw :

  • Ten eerste zijn er de besparingen op elektriciteitsrekeningen, omdat er geen elektriciteit van het elektriciteitsnet hoeft te worden gekocht.
  • Bovendien is het mogelijk om overtollige elektriciteit aan het elektriciteitsnet te verkopen, wat een extra bron van inkomsten is.
  • Dan zijn er nog de besparingen op de verwarmingsrekening, omdat de warmte die wordt teruggewonnen uit de generator betekent dat je die warmte niet hoeft te produceren met een verwarmingsketel, wat een aanzienlijke besparing betekent.
  • Tot slot is er de winst uit de doorverkoop van de groenestroomcertificaten die in België worden toegekend voor de productie van elektriciteit door warmtekrachtkoppeling.

Je moet echter ook rekening houden met de kosten voor de installatie. Deze omvatten de aankoop van brandstof voor de warmtekrachtkoppeling, de afschrijving van de investering (die kan worden gemoduleerd afhankelijk van eventuele subsidies) en de onderhoudskosten van de installatie.

Tot 30% minder energierekening voor een mede-eigendom

Cogengreen schat de financiële voordelen voor mede-eigendomen als volgt in: een verlaging van de energierekening tot 30%, een terugverdientijd van 3 tot 5 jaar afhankelijk van de grootte en locatie van het project en een verlaging van de CO₂-uitstoot met 25%.

Bovendien kunnen warmtekrachtkoppelingseenheden werken op verschillende soorten brandstof, zoals benzine, diesel, hout en biomassa. Voor flatgebouwen worden echter aardgas, biogas of plantaardige olie aanbevolen. Opmerkelijk is dat Smartblock haar warmtekrachtkoppelingseenheden van 7,5 kWe tot 75 kWe omschrijft als “H2 ready”. In feite zijn ze getest met een waterstofgehalte van 10% tot 40% in aardgas en hebben ze prestaties laten zien die vergelijkbaar zijn met die van puur fossiel gas.

Go4green is een ander bedrijf dat gespecialiseerd is in warmtekrachtkoppelingseenheden voor appartementen. Dit Belgische bedrijf biedt aan om de installatie uit eigen middelen te financieren. Dit maakt een einde aan de moeilijkheden die gepaard gaan met investeringsdiscussies tijdens de vergaderingen van de mede-eigendomsraad, die nog complexer worden door de regels die gelden voor het stemmen in mede-eigendom.

De kosten van de mede-eigendom verlagen door warmtekrachtkoppeling: het voorbeeld van Floralies B

Tijdens de algemene vergadering van mede-eigenaars van Les Floralies B in België op 4 september 2008 werd besloten om te investeren in een warmtekrachtkoppelingssysteem om gelijktijdig in de behoefte aan warm water, verwarming en elektriciteit te voorzien. Dit 13 verdiepingen tellende wooncomplex, gebouwd in 1975 in de buurt van Brussel, telt 190 appartementen en huisvest ongeveer 500 bewoners. De appartementen verbruiken meer dan 2.300 MWh aardgas per jaar voor verwarming, met een jaarlijkse kostprijs van €96.000, en verbruiken ongeveer 3.500 m³/jaar sanitair warm water. Het elektriciteitsverbruik voor de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw bedraagt 112 MWh/jaar.

Om aan deze energiebehoeften te voldoen is een warmtekrachtkoppelingseenheid op aardgas geïnstalleerd. Deze kan 114 kWth warmte en 70 kWe elektriciteit produceren. De warmtekrachtkoppelingseenheid is ongeveer 6.380 uur per jaar in bedrijf en produceert ongeveer 730 MWh/jaar aan warmte en 446 MWh/jaar aan elektriciteit. Het netto elektrische rendement van de centrale is 34,5%, terwijl het netto thermische rendement 56,5% is. Dankzij het hoge totale rendement zou deze installatie jaarlijks 72 ton CO₂ besparen.

Wat Floralies betreft, bedraagt de netto jaarlijkse besparing bijna €30.000. De initiële investeringskosten bedroegen ongeveer € 160.000, maar daar moet een bonus van 20%, toegekend door het Gewest, van worden afgetrokken. Hierdoor was de terugverdientijd van de investering minder dan vijf jaar.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *