Hoe kan ik de naam van de syndicus van een gebouw vinden ?

Volgens de wet moet de naam van de syndicus van het gebouw bij de ingang van de mede-eigendom staan. Helaas wordt deze regel niet altijd nageleefd. Of je nu mede-eigenaar, huurder of gewoon geïnteresseerd bent in een bepaald gebouw, hier zijn 5 manieren om de naam van de syndicus van het gebouw te vinden.

Hoe kan ik de naam van de syndicus van een gebouw vinden ?

1. Raadpleeg het mededelingenbord van het gebouw

De eerste en makkelijkste manier om de naam van de syndicus van het gebouw te vinden is op het mededelingenbord in de gemeenschappelijke ruimtes van de mede-eigendom, meestal bij de ingang of in de lobby.

Syndici zijn wettelijk verplicht om bepaalde informatie weer te geven, waaronder hun contactgegevens. Op het prikbord vind je vaak de naam van de syndicus, zijn contactgegevens en contactgegevens voor noodgevallen.

2. Vraag bewoners om de naam van de syndicus van een gebouw te vinden

Bewoners van een gebouw zijn een waardevolle bron van informatie. Als je de kans hebt om met een mede-eigenaar of huurder te praten, aarzel dan niet om hem of haar rechtstreeks naar de naam van de syndicus te vragen. De meeste bewoners kunnen je deze informatie geven, vooral als ze algemene vergaderingen bijwonen of actief zijn in het leven van de mede-eigendom.

3. Neem contact op met de archiefdienst van de gemeente

Gemeentelijke diensten houden vaak gedetailleerde gegevens bij van de gebouwen in hun rechtsgebied. Je kunt contact opnemen met de archiefdienst van de gemeente waar het mede-eigendom staat en hen vragen je te helpen de naam van de syndicus van het gebouw te vinden. Misschien hebben ze documenten die toegankelijk zijn voor het publiek of, als dat niet zo is, kunnen ze je doorverwijzen naar andere informatiebronnen.

4. Raadpleeg het register van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

Sinds 1 april 2017 zijn alle mede-eigendom verenigingen wettelijk verplicht om de gegevens van hun beheerder te registreren bij de KBO. Elke syndicus, professioneel of vrijwillig, natuurlijk of rechtspersoon, moet worden geregistreerd bij de KBO. Zelfs voorlopige syndici die zijn aangesteld door een rechter of door een algemene vergadering moeten worden geregistreerd bij de KBO.

Om de naam van de syndicus van een gebouw te vinden, kunt u zoeken op de pagina KBO- Public Search op de website economie.fgov.be.

Het scherm dat je te zien krijgt als je een BCE-zoekopdracht uitvoert op adres
Onder het tabblad “Functies” vindt u de link naar het dossier van de gebouwbeheerder.

5. Neem contact op met een plaatselijke makelaar

Plaatselijke makelaars hebben vaak informatie over gebouwen in hun omgeving, inclusief de contactgegevens van de syndici. Als het gebouw in kwestie wordt verhuurd of verkocht door een makelaarskantoor, kunnen ze je zeker de naam van de syndicus geven. En zo niet, dan hebben makelaars vaak netwerken van contacten die nuttig kunnen zijn.

Als de naam van een syndicus helaas niet wordt weergegeven in de ingang van een mede-eigendom, kan het soms wat moeite en onderzoek kosten om de naam van de syndicus van een gebouw te vinden. Met deze methoden zou je hem echter moeten kunnen identificeren. Er zijn verschillende manieren om aan deze essentiële informatie te komen, of het nu op een directe manier is, zoals een eenvoudig gesprek met bewoners, of op een meer formele manier, zoals het raadplegen van registers en archieven.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *