SyndicusKiezen.be » Werking van de mede-eigendom » De regels rond stemmingen uit mede-eigendom
Stemregels
Elke mede-eigenaar kan deelnemen aan de algemene vergadering en beschikt over een aantal stemmen dat overeenkomt met zijn aandeel in de gemeenschappelijke delen. Besluiten worden over het algemeen met absolute meerderheid genomen, maar soms is een gekwalificeerde meerderheid of zelfs unanimiteit vereist.
Besluiten worden altijd genomen na een stemming van alle mede-eigenaars die op de algemene vergaderingen aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Elke mede-eigenaar beschikt over een aantal stemmen dat in verhouding staat tot zijn aandeel in de gemeenschappelijke delen. Dit aandeel wordt van tevoren in de basisakte vastgelegd.
De vereiste meerderheden variëren naar gelang van het onderwerp, het belang ervan of de gevolgen voor de begroting

De 4 soorten meerderheden die gelden bij een stemming tijdens een algemene vergadering van mede-eigendom
Een absolute meerderheid
Gewone besluiten, zoals de aanstelling van een syndicus, worden op de jaarlijkse algemene vergaderingen bij absolute meerderheid genomen. Zij vereisen dus 50% van de stemmen, plus één.
Een tweederdemeerderheid
Tijdens de algemene vergaderingen is een tweederdemeerderheid vereist om besluiten te nemen over:
- Het oprichten van een raad van mede-eigendom
- Wijzigingen in de statuten van de mede-eigendom die betrekking hebben op het gebruik, het beheer of het vruchtgebruik van de gemeenschappelijke ruimten
- De uitvoering van werken in de gemeenschappelijke ruimten (wanneer de syndicus geen beslissing kan nemen)
- Het bepalen van het aanbestedingsbedragen waarvoor een oproep tot mededinging vereist is
Een meerderheid van 4/5
Op de Algemene Vergaderingen is een 4/5 meerderheid vereist voor besluiten betreffende:
- Verbouwingswerken aan het gebouw
- Wijzigingen in de andere statuten, zoals een wijziging in de verdeling van de kosten voor de mede-eigendom
- De verdeling van een kavel of het samenvoegen van verschillende kavels
- De wijziging van de gebruiksbestemming van een kavel, zoals bijvoorbeeld de verandering van een flat in een handelszaak.
Unanieme beslissingen
Tijdens de algemene vergaderingen is unanimiteit alleen vereist voor besluiten betreffende:
- De wijziging van de verdeling van de mede-eigendomsaandelen
- De totale heropbouw van een vernield gebouw
- Om geldig verklaard te worden, moeten alle besluiten die tijdens een algemene vergadering genomen worden, aan het einde van de vergadering schriftelijk in de notulen opgenomen worden. De notulen moeten ondertekend worden door de voorzitter van de vergadering, de secretaris en alle aanwezige mede-eigenaars. Deze notulen zijn een wettelijke verplichting en moeten binnen 30 dagen na de AV aan alle mede-eigenaars van het gebouw worden toegezonden.
Hoe kan u een stem uitbrengen wanneer u een AV niet kan bijwonen?
Alhoewel uw aanwezigheid bijzonder handig tijdens de AV, is deze niet verplicht. Wij raden u echter aan om altijd aanwezig te zijn wanneer dit mogelijk is.
Als u niet aanwezig kunt zijn, kunt u zich op de AV door een gevolmachtigde laten vertegenwoordigen en hem/haar een volledige of gedeeltelijke volmacht geven.
U kunt een andere mede-eigenaar, een werknemer van het gebouw of zelfs een vriend van buiten de mede-eigendom als uw gevolmachtigde kiezen. Om elk belangenconflict te vermijden, kan deze gevolmachtigde nooit de syndicus zelf zijn.
- Merk op niemand meer dan drie volmachten mag aanvaarden. Zolang het totale aantal stemmen van een gevolmachtigde en die van zijn volmachtgevers niet meer bedraagt dan 10% van het totale aantal stemmen van de mede-eigendom, is hij echter gemachtigd om meer te ontvangen.
Welke beroepsmiddelen hebt u ter beschikking wanneer u het niet eens bent met sommige besluiten die op de AV genomen werden?
Zodra de besluiten van een AV in de notulen zijn opgenomen, moeten zij door iedereen worden nageleefd.
Als u echter van mening bent dat een beslissing onregelmatig is (wanneer deze bijvoorbeeld niet met de juiste meerderheid genomen werd), frauduleus (met de bedoeling schade te berokkenen) of onrechtmatig (ongerechtvaardigd en schadelijk), dan kunt u deze bij een rechtbank nietig laten verklaren. U moet in dat geval het verzoek tot opzegging binnen de 4 maanden na de algemene vergadering indienen.
- Merk op dat elke mede-eigenaar het recht heeft om een beslissing van de algemene vergadering voor de rechter aan te vechten, tenzij wanneer de mede-eigenaar op de algemene vergadering aanwezig was en de beslissing daar heeft goedgekeurd.