Nieuwe lening voor mede-eigendommen van Look&Fin: een spraakmakend succes in energierenovatie

Exclusief interview met François Jacquet, Head of Energy Efficiency Financing bij Look&Fin

François, waarom heb je de lening voor mede-eigendommen bij Look&Fin gelanceerd?

Eigenaars hebben de neiging om renovatiewerken uit te stellen door de inflatie en de stijgende rente. In haar laatste verslag wijst de Beroepsvereniging van het Krediet erop dat 20% tot 25% van de Belgen niet over de financiële middelen beschikt om de kosten van de noodzakelijke renovaties te dragen.

Om mede-eigenaars te helpen, heeft het platform een nieuw aanbod gelanceerd: de lening voor mede-eigendommen . Het doel van deze lening is om de toegang tot financiering te vereenvoudigen voor mede-eigenaars die energierenovatiewerken willen uitvoeren. Dit alternatief voor traditionele bankleningen is erg interessant voor mede-eigenaars, omdat ze zo snel aan de slag kunnen met hun energierenovatie.

We willen syndici en mede-eigenaars erop wijzen dat ze de start van de renovatie van hun gebouwen niet op de lange baan moeten schuiven. Het is beter om te kiezen voor een strategie waarbij kleine stappen worden genomen door de renovaties beetje bij beetje uit te voeren, zonder af te wachten.

François, is het de moeite waard om leningen en subsidies van de gewesten aan te vragen?

Hoewel het proces voor het verkrijgen van renovatieleningen en -premies complex is (met vereisten zoals een audit of zelfs een precies stappenplan dat gevolgd moet worden om snel terugbetaald te worden), is deze steun wel doeltreffend. De werken kunnen bijvoorbeeld over een periode van twee jaar voorgefinancierd worden en vervolgens terugbetaald worden met de verkregen premie. Het is beter om te kiezen voor de stimulans dan voor de boete achteraf en te profiteren van de premies die momenteel beschikbaar zijn!

Om van deze premies te genieten, raden we een “first come, first served”-strategie aan. Er zullen steeds meer verplichtingen komen om de doelstelling voor 2050 te halen, en uiteindelijk zouden deze gewestelijke regelingen kunnen verdwijnen. Een mede-eigendom die bijvoorbeeld beslist om vijf jaar uit te trekken om een reservefonds op te bouwen om met de werkzaamheden te beginnen door een premieregeling in de financiering op te nemen, zou over vijf jaar zonder kunnen komen te zitten. Daarbij komt ook nog de inflatie, die een impact zou hebben op het opgebouwde kapitaal.

Betekent nu beginnen met de werken ook dat administratieve boetes kunnen worden vermeden?

Jazeker, en die boetes kunnen behoorlijk oplopen! Het is vooral belangrijk om te weten dat de situatie complexer is voor mede-eigendommen dan voor eengezinswoningen, vanwege het solidariteitsbeginsel. Als een mede-eigenaar wiens renovatiewerkzaamheden het EPC-label (energieprestatiecertificaat) hadden kunnen verbeteren, vaststelt dat deze werken niet worden goedgekeurd op de algemene vergadering, kan hij zich in geval van een boete richten tot de andere mede-eigenaars door zich te beroepen op dit solidariteitsbeginsel.

Renoveren betekent ook de risico’s voor verhuurders beperken: een verhuurverbod, een bevriezing van de indexering, hogere boetes, enz.

“Als een mede-eigenaar wiens renovatiewerkzaamheden het EPC-label  hadden kunnen verbeteren, vaststelt dat deze werken niet worden goedgekeurd op de algemene vergadering, kan hij zich in geval van een boete richten tot de andere mede-eigenaars door zich te beroepen op dit solidariteitsbeginsel.”

Helpen renovaties ook om de waarde van de woning te behouden?

Voor een goede wederverkoop of huuropbrengst is het cruciaal om een goed energiecertificaat te behouden. Volgens een studie van ERA is het prijsverschil tussen woningen met een uitstekende energieprestatie (EPC) en een zeer slechte EPC 26,5%! Volgens Immoweb komt dit neer op een verschil van € 44.000 tussen de twee uitersten voor een appartement in Wallonië. Renovatiewerken kunnen ook het huurrendement verbeteren: met een slecht certificaat kan het onmogelijk worden om de woning te verhuren. Met een goed certificaat is het daarentegen gemakkelijker om de woning te verhuren tegen een beter rendement. Gemiddeld brengen appartementen met een goede EPC 7% meer huur op dan het gemiddelde.

Hoe zit het met de energiefactuur?

Hoe sneller de werken worden uitgevoerd, hoe groter de besparingen op de energiefactuur. Door warmte-isolatie, de installatie van zonnepanelen en het gebruik van efficiëntere verwarmings- en koelsystemen zal de energiefactuur sneller dalen!

Volgens Elia zal het elektriciteitsverbruik in Europa tegen 2050 met 70% stijgen. Dakisolatie kan het energieverbruik bijvoorbeeld met 30% verminderen. De boodschap is dus: best nu renoveren en voorkomen dat het energieverbruik in de toekomst toeneemt.

Wat zijn tot slot de beste manieren om renovatiewerkzaamheden te starten zonder te wachten?

De aanbeveling van professionals in de sector, en ook van onszelf, is om renovatiewerken geleidelijk aan te pakken, zonder te wachten op eventuele gunstigere omstandigheden. Renovatieprocessen nemen veel tijd in beslag!

De rol van krediet is dus cruciaal om van deze overgang een succes te maken, of het nu gaat om bankleningen, consumentenkredieten of vereenvoudigde alternatieve oplossingen zoals onze lening voor mede-eigendommen.

Naast de traditionele bankleningen zijn er regelingen zoals renovatiepremies in de drie gewesten, die goed werken. De grootteorde van deze steun is aanzienlijk. Het is dus essentieel om nu stappen te ondernemen om hogere kosten in de toekomst te voorkomen en te profiteren van de huidige steun.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *