Een flat op mede-eigendom kopen : alles wat je moet weten

Van de vereiste documenten en informatie tot de specifieke procedures, mede-eigenaar worden brengt een aantal factoren met zich mee waarmee rekening moet worden gehouden. Het is vooral belangrijk om vooraf informatie in te winnen over de administratieve en financiële status van de mede-eigendom. Syndicuskiezen.be vertelt je alles wat je moet weten voor je een flat op mede-eigendom kopen.

Een flat op mede-eigendom kopen : alles wat je moet weten

Een flat op mede-eigendom kopen : vereiste documenten en informatie

Het bezitten van een appartement brengt een aantal verplichtingen met zich mee. Daarom is het essentieel dat je de volgende informatie en documenten hebt voordat je een appartement in een mede-eigendom koopt :

Het reglement van mede-eigendom

Als mede-eigenaar bent u verplicht om te allen tijde het reglement van mede-eigendom na te leven. Dit zijn de regels voor het beheer en gebruik van de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw. Deze regels hebben betrekking op verschillende aspecten, zoals :

 • Het gebruik van barbecues
 • Het al dan niet toelaten van huisdieren,
 • Netheidsregels,
 • Sluitingstijden van deuren, enz.

Daarom is het van vitaal belang om het reglement van mede-eigendom te lezen voordat je een flat koopt. Zo weet je zeker dat de afspraken overeenkomen met jouw verwachtingen en levensstijl.

Kosten van mede-eigendom

Als je mede-eigenaar wordt, word je niet alleen eigenaar van je eigen woning, maar ook van de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw, zoals liften, trappenhuizen en gedeelde faciliteiten. Als gevolg daarvan bent u verantwoordelijk voor de kosten van mede-eigendom in verhouding tot uw aandeel in de gemeenschappelijke ruimten.

De jaarlijkse kosten die je betaalt, dragen onder andere bij aan het onderhoud van deze gemeenschappelijke ruimten. Voordat je een appartement met mede-eigendom koopt, is het belangrijk om te weten hoeveel deze kosten zullen bedragen, met name afhankelijk van de grootte en het gebruik van je appartement.

Het is ook een goed idee om de syndicus te vragen naar het niveau van achterstallige betalingen voor de mede-eigendom als geheel, en ook naar de achterstallige betalingen voor de eenheid die je overweegt te kopen.

Het onderhoudsboekje

Het onderhoudsboekje is een document waarin alle onderhoud en reparaties staan die zijn uitgevoerd aan de gemeenschappelijke ruimten van de mede-eigendom. Voordat je een flat op mede-eigendom kopen, is het essentieel om het onderhoudsboekje te raadplegen, omdat het een nauwkeurig overzicht geeft van de algemene staat van de voorzieningen. Door dit document te bestuderen, kun je eventuele grote uitgaven in de toekomst plannen, zoals bijvoorbeeld een gevelrenovatie.

Goed om te weten : informeer ook naar het beheermodel van de mede-eigendom. Met andere woorden, welk type syndicus is er (vrijwillig of professioneel) ? Wilt u meer weten over de mogelijke beheermodellen ? Raadpleeg onze pagina : “De verschillende types syndicus voor een mede-eigendom“.

Een flat op mede-eignedom kopen : specifieke procedures

Hoewel de procedures voor het kopen van een condominium erg lijken op die voor elk ander onroerend goed, zijn er een paar verschillen. Voordat je de koopovereenkomst of het aanbod voor de aankoop van een condominium ondertekent, moet je de volgende specifieke documenten en informatie ontvangen :

 • Het bedrag van het werkkapitaal en het reservefonds: deze spaarpotten, die door de mede-eigenaars worden gestort, dekken de huidige en toekomstige uitgaven met betrekking tot het onderhoud van het gebouw en het beheer van de mede-eigendom. Ontdek alles wat je moet weten over het werkkapitaal en de reservefondsen in een mede-eigendom.
 • De status van de oproepen voor fondsen bestemd voor het reservefonds, beslist door de Algemene Vergadering (AV) vóór de datum van eigendomsoverdracht.
 • Het bedrag van de eventuele achterstallige betalingen door de verkoper.
 • De notulen van de AVA’s van de afgelopen 3 jaar.
 • Een kopie van de laatste balans die is goedgekeurd door de AV.
 • Periodieke kostenoverzichten van de afgelopen 2 jaar.
 • Een lijst van alle lopende juridische procedures met betrekking tot de mede-eigendom.

De beheerder van het gebouw zal je deze informatie op verzoek geven, zodat je een overzicht krijgt van de situatie van het condominium.

Syndicuskiezen.be helpt je de juiste vastgoedbeheerder te vinden ! Ben je op zoek naar een syndicus ? Beantwoord enkele vragen en ontvang oplossingen op maat van jouw situatie en een vrijblijvende offerte !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *