ZORGEN VOOR VEILIGHEID IN EEN MEDE-EIGENDOM

De veiligheid van een mede-eigendom is een van de belangrijkste aspecten. Dit is om ervoor te zorgen dat alle bewoners kunnen genieten van een veilige omgeving. Daartoe zijn de installatie van geschikte apparatuur en de vaststelling van een duidelijk beveiligingsbeleid essentieel. Ontdek met SyndicusKiezen.be hoe u de veiligheid in een mede-eigendom kunt garanderen!

Zorgen voor veiligheid in een mede-eigendom

Hoe zorg je voor veiligheid in een mede-eigendom?

Er bestaan verschillende oplossingen om de beveiliging van een appartementsgebouw te versterken. Deze oplossingen omvatten het beveiligen van de toegang, menselijke bewaking of het gebruik van camera’s. 

Beveiliging van de toegang tot het gebouw

Voor de beveiliging van de ingang van een mede-eigendom kunnen verschillende voorzieningen worden gebruikt. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn een digitaal toegangscontrolesysteem, een badgelezer, een intercom of een videofoon te installeren. De toegang tot gemeenschappelijke ruimten kan worden beveiligd door een deursluitsysteem. 

Gebruik van bewakingscamera’s

Videobewaking is een doeltreffende oplossing om de veiligheid van personen en goederen in een mede-eigendom te waarborgen. 

Let op! De installatie van een videobewakingssysteem moet aan de bevoegde autoriteiten worden gemeld. 

Menselijk toezicht 

Tot slot kunnen bewakers, conciërges en conciërges een aanzienlijke bijdrage leveren aan de veiligheid van een mede-eigendom. Het is echter noodzakelijk hun accreditatie en bekwaamheid, alsmede de kwaliteit van de verleende dienst te controleren.

Opmerking: de syndicus speelt een belangrijke rol in de veiligheid van een mede-eigendom. Als vertegenwoordiger van alle mede-eigenaars is hij namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid van de gemeenschappelijke ruimten. Voor meer informatie nodigen wij u uit onze pagina “Wat zijn de opdrachten van de mede-eigenaar?

Hoe een mede-eigendom beveiligen tegen de risico’s van brand- en waterschade?

De beveiliging van een gebouw tegen de risico’s van brand- en waterschade is een van de belangrijkste zorgen van mede-eigenaren. En net als inbraakbeveiliging is het essentieel om deze vanaf de eerste dagen van een mede-eigendom in te voeren. Welke voorzieningen moeten worden aangebracht, hangt af van verschillende criteria: 

  • Het type constructie,
  • Het aantal eenheden,
  • De nabijheid van het gebouw tot andere gebouwen,…

Toch is een alarmsysteem natuurlijk altijd nodig. Bovendien is het, om de gemoedsrust van de mede-eigenaars te verzekeren in geval van een ramp, noodzakelijk een opstalverzekering af te sluiten via de syndicus. 

Hoe zorgen voor de implementatie van veiligheidsvoorzieningen in een mede-eigendom?

De invoering van beveiligingsmechanismen in een flatgebouw verloopt in verschillende fasen. Om te beginnen moet een inventaris van de inrichting worden opgemaakt. Zo kunnen de behoeften worden vastgesteld, kan worden bepaald of noodmaatregelen nodig zijn en kunnen de kosten worden geëvalueerd. 

Tijdens een algemene vergadering moet dan worden besloten welke veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen. Hierbij wordt rekening gehouden met de staat van het pand en de voorstellen van de mede-eigenaars. Er zij op gewezen dat de uitvoering van deze veiligheidsmaatregelen ook aan het initiatief van de mede-eigenaars kan worden overgelaten. Indien dit het geval is, kan een beroep worden gedaan op de syndicus om in te grijpen naargelang de behoeften. 

Goed om te weten: de veiligheidsregels in een mede-eigendom zijn vastgelegd in het huisreglement

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *