Verplichte werken in mede-eigendom

Zoals elk onroerend goed moet ook een gebouw in mede-eigendom onvermijdelijk werken uitvoeren. Niet alle werkzaamheden zijn echter wettelijk verplicht. Of het nu gaat om het op peil brengen van liften, het gezond houden van gemeenschappelijke ruimtes of het voldoen aan de brandvoorschriften, ontdek welke werken verplicht zijn in mede-eigendom !

Verplichte werken in mede-eigendom

Is het verplicht om verbeteringswerken uit te voeren aan een mede-eigendom ?

Schilderen, deuren vervangen of balkons renoveren, er kan van alles worden gedaan om een woning in mede-eigendom optimaal te benutten. In de meeste gevallen worden deze werkzaamheden uitgevoerd op initiatief van de mede-eigenaars. Meestal zijn de enige wettelijk verplichte werken de werken die nodig zijn om het gebouw op peil te brengen of dringende zaken aan te pakken.

Welke werken zijn wettelijk verplicht in mede-eigendom ?

Er is echter een lijst van werken die wettelijk verplicht zijn. Daartoe behoren werkzaamheden om de veiligheid van de gemeenschappelijke ruimten te waarborgen. Deze verplichting kan ook gelden voor werkzaamheden om ervoor te zorgen dat apparatuur en installaties aan de geldende normen voldoen. In de praktijk omvatten de verplichte werken in flatgebouwen onder meer :

  • De isolatie op peil brengen
  • Het renoveren en op peil brengen van liften,
  • Het schoonhouden van gemeenschappelijke ruimtes,
  • Naleving van de normen voor elektrische installaties,
  • Conformiteit van brandbestrijdingssystemen, enz.

Hoe zit het met werken voor energiebesparing ?

In het kader van het Green Deal-plan heeft de Europese Unie zich ertoe verbonden de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 te verminderen. Om dat doel te bereiken, moeten de lidstaten tegen 2030 een energietransitie van 32,5% doorvoeren en tegen 2050 koolstofneutraal zijn.

Wat België betreft, zijn er al maatregelen genomen, met name voor de renovatie van het gebouwenbestand. Hoewel de regels van gewest tot gewest kunnen verschillen, is het algemene doel de energieprestaties van gebouwen, waaronder flatgebouwen, te verbeteren. De volgende punten moeten worden opgemerkt :

  • In Brussel wordt het EPB-certificaat vanaf 2025 verplicht voor alle woningen. Dit certificaat zal vergezeld moeten gaan van een audit om te bepalen welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het gebouw tegen 2050 het energie-efficiëntieniveau C bereikt.
  • In Vlaanderen wordt het energieprestatiecertificaat in 2022 verplicht. Het betreft vooral de gemeenschappelijke delen van flatgebouwen, zoals daken, muren en vloeren. Het niet indienen van het certificaat leidt tot boetes.
  • In Wallonië is het EPB-certificaat alleen verplicht voor verkoop en verhuur en zijn er nog geen maatregelen voor alle woningen aangekondigd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *