Verenigingen van mede-eigenaars : betere bescherming bij het afsluiten van contracten

Verenigingen van mede-eigenaren (VME) spelen een essentiële rol in het beheer van gebouwen in mede-eigendom. Om hun goede werking te garanderen, is het van cruciaal belang dat ze op een veilige en beschermde manier contracten kunnen afsluiten. Daartoe werd onlangs een wetsvoorstel goedgekeurd door het Huis dat op 10 juni 2024 in werking zal treden.

In dit artikel gaan we in op de nieuwe bescherming die VME’s binnenkort zullen genieten, in het bijzonder met betrekking tot bankdiensten.

Verenigingen van mede-eigenaars : betere bescherming bij het afsluiten van contracten

Een nieuwe wet die een betere bescherming biedt aan verenigingen van mede-eigenaren

De nieuwe wet brengt belangrijke veranderingen voor VME’s en biedt hen meer bescherming bij het afsluiten van contracten. De wet werd onlangs gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en treedt in werking op 10 juni.

De wetgeving, die afgelopen februari werd goedgekeurd door de Kamer, is bedoeld om het contractuele proces voor verenigingen van mede–eigenaars te vereenvoudigen en te beveiligen, waardoor de financiële risico’s waaraan ze voorheen waren blootgesteld, worden verminderd.

Toegang tot basisbankdiensten

Zoals we in een vorig artikel vermeldden, werden syndicus geconfronteerd met exorbitante kosten en een golf van uitsluitingen voor verplichte bankrekeningen voor mede-eigendom. Geconfronteerd met deze situatie riepen CIB en Federia de politici op om een minimale bankdienst in te voeren. En de politici luisterden!

Een van de belangrijkste verbeteringen in deze nieuwe wet betreft de toegang van VME’s tot basisbankdiensten. Tot nu toe hadden VME’s als rechtspersonen geen toegang tot deze diensten, in tegenstelling tot natuurlijke personen. Dit maakte banktransacties complexer en verhoogde het risico op hogere bankkosten of zelfs uitsluiting van de bank.

Vanaf nu zullen rekeningen die door een VME worden geopend, of het nu gaat om reservefondsen of werkkapitaal, kunnen profiteren van deze basisbankdiensten, waardoor hun financieel beheer wordt vergemakkelijkt.

Een stap in de richting van vereenvoudigd financieel beheer voor verenigingen van mede-eigenaars

De introductie van basisbankdiensten voor verenigingen van mede-eigenaars is een belangrijke stap voorwaarts. VME’s kunnen nu de complicaties vermijden die gepaard gaan met stijgende bankkosten en uitsluiting van de bank. Deze nieuwe maatregel garandeert meer financiële zekerheid en vereenvoudigt het beheer van fondsen, wat bijdraagt aan een efficiënter en transparanter beheer van mede-eigendom.

De publicatie van de nieuwe wet die de verenigingen van mede-eigenaars een betere bescherming biedt, is een belangrijke mijlpaal voor het beheer van mede-eigendommen in België. Door de toegang tot basisbankdiensten te verzekeren, vermindert deze wet de financiële risico’s en vereenvoudigt ze de bankverrichtingen voor de VME’s. De wet is van kracht vanaf 10 juni en biedt praktische oplossingen voor de moeilijkheden die verenigingen van mede-eigenaars ondervinden door hun bescherming bij het afsluiten van contracten te versterken. Met deze nieuwe maatregelen kunnen VME’s de toekomst met meer gemoedsrust en financiële zekerheid tegemoet zien.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *