Verdeling van kosten voor mede-eigendom: wat te doen bij meningsverschil ?

Als eigenaar van een appartement heb je een inherente verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de gemeenschappelijke kosten van het gebouw. Maar wat moet je doen als je vindt dat de verdeling van de kosten niet correct is?

Van het op de agenda zetten van de kwestie op de algemene vergadering tot het nemen van juridische stappen, ontdek welke stappen je moet ondernemen bij meningsverschil over de verdeling van de kosten van het mede-eigendom.

Verdeling van kosten voor mede-eigendom: wat te doen bij meningsverschil ?

Hoe worden de verdeling van kosten voor mede-eigendom berekend?

De verdeling van de kosten tussen de verschillende loten en de berekeningswijze moeten gezamenlijk door de eigenaars worden vastgelegd in de oprichtingsakte en het mede-eigendomsreglement van het gebouw.

De syndicus gebruikt deze parameters om de verdeling van de lasten tussen de mede-eigenaars vast te leggen.

Bij gebrek aan specifieke bepalingen in het reglement van mede-eigendom is de verdeling van de kosten in het bijzonder gebaseerd op de volgende factoren:

  • De oppervlakte van de appartementen,
  • Het aantal appartementen
  • De ligging van de privéruimten,
  • Het gebruik van specifieke apparatuur door de privéruimten.

De kosten voor mede-eigendom zullen bijvoorbeeld lager zijn voor studio’s dan voor grotere appartementen.

Wat moet ik doen als er meningsverschil is over de verdeling van de kosten van mede-eigendom?

De kwestie op de agenda van de Algemene Vergadering

Als er een meningsverschil is over de verdeling van de kosten van mede-eigendom, is de eerste stap om je wijzigingsvoorstel op de agenda van de Algemene Vergadering van mede-eigenaars te zetten. Je kunt de syndicus vragen dit te doen, of je kunt het zelf doen.

Let op: je voorstel vereist een 4/5 meerderheid om aangenomen te worden.

Beroep bij een vrederechter in geval van weigering

Als de Algemene Vergadering weigert om de verdeling van de kosten van mede-eigendom aan te passen, kun je een beroep doen op een vrederechter . Je moet dan kunnen bewijzen dat de situatie je persoonlijk benadeelt of dat de verdeling van de lasten onjuist is geworden door wijzigingen aan het gebouw.

Kortom, als er een meningsverschil is over de verdeling van de lasten in uw mede-eigendom, zijn er duidelijk omschreven stappen die moeten worden genomen om de situatie op te lossen. Van het proces binnen de Algemene Vergadering tot mogelijke gerechtelijke stappen, het is essentieel om de juiste oplossing te vinden voor jouw specifieke situatie. Vergeet niet om, indien nodig, solide bewijs te verzamelen om je standpunt te ondersteunen voordat je juridische stappen onderneemt. Een methodische, goed voorbereide aanpak is de sleutel tot het effectief oplossen van meningsverschillen in zaken van mede-eigendom.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *