UW GARAGE VERKOPEN ZONDER UW APPARTEMENT TE VERKOPEN

Kunt u uw garage in een flatgebouw verkopen zonder uw flat te verkopen? ChoisirUnSyndic beantwoordt je! 

De bepalingen van de Basisakte

Als u mede-eigenaar bent en een voertuig niet meer gebruikt, wilt u misschien uw garage verkopen. Zo zou u een deel van uw vastgoedkapitaal kunnen verkopen met behoud van uw flat. Maar is dit mogelijk?

Om daar achter te komen moet u de clausules in de basisakte van uw condominium bekijken. Sommige bepalingen van de basisakte bevatten namelijk clausules als: 

  • “Garageplaatsen mogen alleen voor particuliere doeleinden worden gebruikt. Met uitzondering van industriële of commerciële voertuigen en openbare garages”.
  • “Kelders mogen alleen worden verkocht aan mede-eigenaren van een eigen kavel binnen het condominium waarvan de gezamenlijke eigendom afhangt”.
  • “Kelders mogen alleen worden verhuurd aan bewoners van een privé-gedeelte van het condominium.”

 

In deze voorbeelden zijn de clausules betreffende kelders op zijn minst expliciet. Er wordt duidelijk gesteld dat geen koper of huurder van buiten het condominium wordt geaccepteerd. De bepaling betreffende garages is daarentegen veel meer voor interpretatie vatbaar. Deze bepaling beoogt het gebruik van garages door het publiek, dat per definitie niet-identificeerbare derden vertegenwoordigt, uit te sluiten. Een koper of huurder van buiten het condominium is echter een op naam gestelde derde en valt dus niet in de categorie “het publiek”.      

Goed om te weten: wilt u een parkeerplaats of garage in België verkopen, kopen of huren? Professionele websites zoals ImmoParking hebben een groot aantal lijsten om u daarbij te helpen.

Wij kunnen ook vermelden dat deze clausule, indien zij anders wordt uitgelegd, een belemmering zou vormen voor het vrije verkeer van goederen. In dat geval moet het uit de basisakte worden verwijderd. 

Risico's waarmee rekening moet worden gehouden

Deze interpretaties kunnen bij mede-eigendom soms tot geschillen leiden. Hoewel de mogelijkheid van het gebruik van parkeerplaatsen of garages door personen buiten de mede-eigendom voor sommigen financieel voordelig kan zijn, kan dit ook tot grote ongemakken leiden. Sommige eigenaren vrezen dat het risico van diefstal toeneemt of dat het aanzien van het gebouw wordt aangetast. Een ander nadeel zou het risico van onenigheid binnen het condominium kunnen zijn, gezien het toenemend aantal mensen dat zich verplaatst. Een dergelijke situatie kan ook aanleiding geven tot bezorgdheid over de gemeenschappelijke lasten. Wij kunnen ons inderdaad voorstellen dat de mede-eigenaars van één garageplaats vinden dat zij niet alle kosten moeten dragen.

UW GARAGE VERKOPEN ZONDER UW APPARTEMENT TE VERKOPEN

Mede-eigendom: kunt u uw garage verkopen zonder uw appartement te verkopen?

Idealiter worden in de basisakte niet-uitlegbare clausules opgenomen, zodat deze kwestie duidelijk wordt geregeld. Als u uw garage wilt verkopen zonder uw flat te verkopen, moet u dus voorzichtig zijn. Onderzoek altijd zorgvuldig de bepalingen van de basisakte van uw condominium voordat u een dergelijke stap zet. 

Goed om te weten: de basisakte is niet de enige akte die een condominium regelt. Voor de goede werking van een mede-eigendom is het ook belangrijk dat u de statuten en het huishoudelijk reglement van de mede-eigendom kent.  

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *