Tot 10.000 euro boete voor mede-eigendommen: verplichte registratie van de syndicus

Sinds 1 april 2017 moeten alle verenigingen van mede-eigenaars (VVM) hun syndicus laten registreren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Maar twee op de drie VVM doen dat nog steeds niet. Om de zaak in beweging te krijgen werd er niet zo lang geleden een nieuwe sanctie ingevoerd.

Registratieplicht voor de syndicus van een mede-eigendom

Sinds 1 april 2017 moeten alle verenigingen van mede-eigenaars hun syndicus laten registreren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dit geldt ongeacht of de syndicus een professional of een vrijwilliger is, en ongeacht of hij of zij een natuurlijke persoon of een rechtspersoon is.

De registratie, schrapping of wijziging van de gegevens van een syndicus moet dus geregistreerd worden via een ondernemingsloket die u zelf mag kiezen.

Het hoofddoel van deze wet was om iedereen in staat te stellen om de identiteit van de syndicus van de mede-eigendom te achterhalen.

De VME kregen tot 1 april 2018 een jaar de tijd om deze nieuwe wet na te leven.

Bijna 4 jaar na de invoering van deze nieuwe wet is het echter duidelijk dat velen zich er nog steeds niet aan houden.

Dit zou zelfs het geval zijn bij twee van de drie syndici, waarvan de meesten vrijwillige syndici zijn.

Een financiële sanctie in geval van niet-registratie van de syndicus door de VME

Om de zaak vlot te trekken heeft Leen Dierick, federaal afgevaardigde van CD&V, in de Kamer een nieuw wetsontwerp ingediend dat een boete van 26 tot 10.000 euro wil opleggen aan VVM die hun syndicus niet registreren bij de KBO. Een sanctie die rechtstreeks in de wet op de mede-eigendom werd opgenomen. De organisatie die het best in staat zal zijn om controles uit te voeren en boetes op te leggen moet echter nog bepaald worden.

Wat moet u doen om de wet na te leven?

Als u deel uitmaakt van een VVM, dan wordt u meer dan ooit sterk aangeraden om ervoor te zorgen dat uw syndicus bij de KBO geregistreerd wordt.

Dring zo nodig aan bij uw syndicus op om zich te registreren, want dat maakt deel uit van zijn taken. Deze procedure kan via elk loket van het KBO worden uitgevoerd en kost 85,50 euro.

Let op! Elke verandering of afzetting van een vakbond moet ook aan de KBO gemeld worden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *