Hoe kan ik besparen op de kosten van een syndicus ?

Het is mogelijk de exploitatiekosten van een mede-eigendom te verlagen zonder het goede beheer ervan op te offeren. Ontdek met Syndicuskiezen.be hoe kan ik besparen op de kosten van een syndicus !

Onderhandelen over de prijzen van een professionele syndicus

Zoals bij de meeste professionele samenwerkingsverbanden kan over de prijs van een syndicus worden onderhandeld voordat het contract wordt ondertekend. In België is elke beroepssyndicus wettelijk verplicht om in het contract dat hij aan de ACP (Association des Copropriétaires) voorlegt, de details te vermelden van de erelonen die hij voor elk van zijn diensten aanrekent. Zo moeten de volgende tarieven worden vermeld :

  • De jaarlijkse vaste vergoeding en de voorwaarden voor herziening aan het einde van het contract,
  • Het tarief dat wordt toegepast wanneer de vergoeding wordt overschreden wanneer een algemene vergadering bijvoorbeeld ’s avonds wordt gehouden of langer duurt dan verwacht,
  • De facturering van bepaalde diensten zoals de verzending van brieven, fotokopieën of het opstellen van een aanmaningsbrief,
  • Het percentage van de facturen voor een werfopvolging dat vaak wordt vastgesteld in functie van het bedrag van het werk.

Om op de kosten van de syndicus te besparen, moet u al deze kosten analyseren en erover onderhandelen.

Sommige taken delegeren aan vrijwilligers binnen het condominium.

Wederzijdse hulp en samenwerking binnen uw condominium kan u ook veel geld besparen. Sommige taken die gemakkelijk uit te voeren zijn en geen speciale vaardigheden vereisen, kunnen door mede-eigenaars worden uitgevoerd. Het kan bijvoorbeeld gaan om het onderhoud van een kleine groenvoorziening of het vinden van een paar vrijwilligers om de gemeenschappelijke ruimten eens per week te vegen.

Hoe kan ik geld besparen op de kosten van een syndicus ?

Wees bewust van de aangerekende kosten

Een van de belangrijkste regels om geld te besparen op de kosten van een curator is om een duidelijk beeld te hebben van alle bedragen die de professionele curator in rekening brengt. Zo kan het versturen van brieven en fotokopiëren al snel veel geld kosten. Dit geldt vooral wanneer de factuur ongeveer 0,40 euro voor een kopie bedraagt, terwijl de kostprijs tien keer zo laag is.

Bovendien brengt een professionele trustee zijn werk anders in rekening, afhankelijk van het tijdstip. Om te besparen op de kosten van het werk van de syndicus, vraagt u alleen om de aanwezigheid van uw syndicus als het echt nodig is en probeert u vergaderingen buiten de werkuren te vermijden. Ook bij het oplossen van kleine problemen, zoals het repareren van een deur of het vervangen van een lamp, moet eerst een beroep worden gedaan op een doe-het-zelver voordat een beroep wordt gedaan op de syndicus.

Door dit te doen, zal het idee om een vrijwillige bewindvoerder te kiezen zeker geleidelijk in de hoofden van alle mede-eigenaars doordringen.

Kies een vrijwillige syndicus

Het gebruik van een vrijwillige syndicus is een voor de hand liggende manier om te besparen op de kosten van de syndicus. In tegenstelling tot een professionele gevolmachtigde is de vrijwillige gevolmachtigde geen professional. Zij zijn echter vrijwilligers om de financiële gezondheid van de mede-eigendom en het onderhoud ervan te waarborgen. De voorwaarden van het mandaat van een vrijwillige trustee moeten tijdens een algemene vergadering worden vastgesteld. U kunt dan beslissen of u hem betaalt of niet. Zo kunt u in ieder geval een aanzienlijk bedrag besparen.

Afgezien van het financiële aspect is het belangrijkste voordeel van een vrijwillige syndicus dat hij als een van de mede-eigenaars van het gebouw rechtstreeks betrokken is bij de goede werking van het gebouw. Zij zijn zich ook bewust van de verwachtingen van elk individu en zullen alles in het werk stellen om de kosten die aan alle mede-eigenaars in rekening worden gebracht te beperken.

Doe een beroep op de hulp van een professionele syndicus

Als u hebt gekozen voor een vrijwillige syndicus, kunt u besparen op de kosten van de syndicus en tegelijkertijd het beheer van uw mede-eigendom optimaliseren door eenvoudigweg de hulp in te roepen van een professionele syndicus die diensten “à la carte” aanbiedt. Deze kan dan bepaalde taken op zich nemen die de vrijwillige syndicus wellicht niet als complex of omvangrijk heeft beoordeeld.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *