Fotovoltaïsche panelen installeren in uw appartementsgebouw: alles wat u moet weten

De installatie van zonnepanelen is niet alleen een zaak voor individuele woningen. Condominiums komen ook in aanmerking voor zonnepanelen en kunnen zo profiteren van de vaak aanzienlijke dakoppervlakken. Wat is het belang voor uw condominium om te investeren in fotovoltaïsche panelen en hoe kunt u de installatie organiseren? SyndicusKiezen beantwoordt uw vragen!

De evolutie van zonne-energie in België

De eerste installatie van fotovoltaïsche panelen in een flatgebouw vond plaats in Brussel in 2009. Sindsdien is het gebruik van zonne-energie gestaag toegenomen dankzij subsidies en premies van de staat en de gewesten. De reden? De installatie van zonne-energiepanelen, die de elektriciteitsfactuur aanzienlijk kunnen verlagen, is zeer rendabel en in Brussel wordt de terugverdientijd op slechts 5 tot 7 jaar geraamd. Bovendien draagt de productie van deze hernieuwbare energie bij tot de vermindering van de opwarming van de aarde, een kwestie waarmee de publieke opinie gelukkig steeds meer rekening houdt.

De verschillende soorten zonne-energiepanelen om in uw flatgebouw te installeren

In uw flatgebouw kunnen twee soorten panelen worden geïnstalleerd om te profiteren van zonne-energie;

  • Thermische zonnepanelen die de zonnestralen omzetten in warmte die gebruikt kan worden voor warm water in uw condominium. U kunt de opgewekte warmte ook gebruiken voor uw verwarmingssysteem. Naast een stille productiemethode kunt u met thermische zonnepanelen het hele jaar door aanzienlijk besparen op uw water- of verwarmingsrekening.
Fotovoltaische-panelen-voor-appartementen

Goed om weten: afhankelijk van de indeling van het gebouw kunnen fotovoltaïsche panelen of thermische zonnepanelen op het dak of op de gevel van uw flatgebouw worden geïnstalleerd.

  • Fotovoltaïsche panelen die de zonnestralen omzetten in gebruiksklare elektriciteit voor direct gebruik in uw condominium. Hoewel de opslag van deze elektriciteit in grote hoeveelheden nog niet mogelijk is, maken de nieuwe generaties batterijen het mogelijk uw verbruik beter te beheren en zo te profiteren van deze gratis elektriciteit, zelfs wanneer de panelen niet produceren, zoals ’s nachts. Een ander voordeel van het laten installeren van fotovoltaïsche panelen in uw condominium is dat ze een gemiddelde levensduur van 30 jaar hebben en volledig recycleerbaar zijn.

Let wel: als u de op deze manier geproduceerde elektriciteit voor eigen doeleinden gebruikt, spreekt men van eigen verbruik.

Installatie van fotovoltaïsche panelen in uw appartementsgebouw: hoe organiseert u dat?

Als u fotovoltaïsche panelen op uw mede-eigendom wilt installeren, moet u eerst het akkoord van de mede-eigendom voor de werkzaamheden verkrijgen en de financiering tijdens een algemene vergadering regelen. 

Er zijn twee mogelijke situaties:

De meeste mede-eigenaars willen fotovoltaïsche panelen installeren

Aangezien de installatie van fotovoltaïsche panelen in uw mede-eigendom een werk is dat wordt uitgevoerd op de gemeenschappelijke delen, moet dit het voorwerp uitmaken van een besluit dat in een Algemene Vergadering wordt genomen met een meerderheid van 2⁄3 en dat vermeld wordt op het PC (Procès-Verbal) van deze AG. 

In dat geval zal de financiering van deze werkzaamheden collectief zijn en zal een reserve geld moeten worden aangelegd alvorens met de werkzaamheden wordt begonnen. De installatie wordt dan meestal aangesloten op de meter van de gemeenschappelijke delen, zodat alle mede-eigenaars ervan profiteren.

Een of enkele personen willen fotovoltaïsche panelen in het condominium installeren

Als slechts een paar mensen fotovoltaïsche panelen in het flatgebouw willen installeren, spreken we over een voorziening van het dak of de gevel van het flatgebouw. Deze mensen kunnen mede-eigenaars zijn, maar ook huurders of mensen van buiten uw mede-eigendom. Er moet een akkoord worden aangevraagd bij de syndicus van uw mede-eigendom die eerst zal nagaan of het project geen overlast of schade veroorzaakt. Bovendien moet een contract worden ondertekend waarin de voorwaarden van de werkzaamheden worden gespecificeerd en de personen die de fotovoltaïsche panelen willen installeren, zijn als enige verantwoordelijk voor de financiering van de installatie en het onderhoud ervan. In dit geval wordt elke installatie gewoonlijk rechtstreeks aangesloten op de meters van de privé-terreinen van de betrokken personen, zodat elke investeerder afzonderlijk profiteert van de elektriciteit die door de fotovoltaïsche panelen wordt opgewekt.

Lees ook: Stemregels in mede-eigendom

 

Goed om weten: als u van plan bent om fotovoltaïsche panelen te installeren op uw flatgebouw in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan heeft Leefmilieu Brussel Homegrade Brussel de opdracht gegeven om u gratis bij te staan in uw inspanningen. Zij kunnen u helpen met de administratieve en technische aspecten van het project, en u ook wegwijs maken in de beschikbare financiële steun.  

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *