Een appartement in mede-eigendom kopen : wat je moet weten

Het kopen van een appartement in een mede-eigendom is niet hetzelfde als het kopen van een vrijstaand huis. Er zijn veel specifieke factoren waarmee je rekening moet houden als je een dergelijke aankoop doet. Documenten en informatie die moeten worden opgevraagd, stappen die moeten worden ondernomen… SyndicusKiezen.be legt alles uit wat u moet weten voordat u mede-eigenaar wordt.

Een appartement in mede-eigendom kopen: wat je moet weten

Wat moet je weten voordat je een appartement in mede-eigendom koopt?

Het kopen van een appartement in een mede-eigendom mag niet lichtvaardig worden opgevat, want het brengt een aantal verplichtingen met zich mee. Het is dus essentieel om volledig op de hoogte te zijn van alle cruciale aspecten van je toekomstige mede-eigendom voordat je je verbindt.

Het reglement van mede-eigendom

Het reglement van mede-eigendom is een essentieel onderdeel van elk gebouw in mede-eigendom. Als mede-eigenaar moet u zich strikt houden aan dit reglement, waarin de normen voor het beheer en gebruik van de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw zijn vastgelegd. Deze regels hebben betrekking op verschillende aspecten, zoals :

Voordat een appartement in een mede-eigendom te kopen, is het essentieel dat je deze regels leest. Zo weet je zeker dat de bepalingen in het reglement aan je verwachtingen voldoen en bij je levensstijl passen.

Let op: je moet ook uitzoeken hoe je toekomstige mede-eigendom zal worden beheerd. Komt er een vrijwillige of een professionele syndicus? Om meer te weten te komen over de verschillen en specifieke kenmerken van de twee, kun je onze pagina “De verschillende types syndicus voor een gebouw in mede-eigendom” raadplegen.

De hoogte van de kosten van mede-eigendom

Als je mede-eigenaar wordt, word je niet alleen eigenaar van je eigen woning, maar ook van de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw, zoals de lift, het trappenhuis en de gemeenschappelijke voorzieningen. Als gevolg daarvan moet u bijdragen aan de kosten voor mede-eigendom op basis van uw aandeel in deze gemeenschappelijke ruimten.

Deze kosten, die jaarlijks moeten worden betaald, zijn onder andere bedoeld om de gemeenschappelijke ruimten te onderhouden. Als je een appartement met mede-eigendom wilt kopen, is het belangrijk om te weten hoeveel deze kosten zullen bedragen, afhankelijk van de grootte en het doel van je appartement.

Het is ook een goed idee om de syndicus te vragen naar het algemene niveau van onbetaalde kosten in het mede-eigendom en naar de kosten die verbonden zijn aan het perceel dat je overweegt te kopen.

Een appartement kopen in een mede-eigendom: de te volgen stappen

De stappen voor het kopen van een appartement zijn vergelijkbaar met de stappen voor het kopen van een conventionele woning . Er zijn echter een paar verschillen. Voordat je het compromis of het aanbod tot aankoop ondertekent, moet je de volgende documenten en informatie ontvangen:

  • De hoeveelheid werkkapitaal en kasreserves. Deze reserves dienen als kas van de mede-eigenaars om de huidige en toekomstige uitgaven voor het onderhoud van het gebouw en het beheer van de mede-eigendom te dekken.
  • Het bedrag van de achterstallige betalingen door de verkoper.
  • De afroepingen van fondsen bestemd voor het reservefonds en goedgekeurd op de algemene vergaderingen voorafgaand aan de datum van eigendomsoverdracht.
  • De notulen van de algemene vergaderingen van de laatste drie jaar.
  • Periodieke overzichten van de kosten van mede-eigendom van de afgelopen twee jaar.
  • Een kopie van de laatste door de algemene vergadering goedgekeurde balans.
  • Een overzicht van de lopende juridische procedures met betrekking tot de mede-eigendom.

De syndicus van mede-eigendom moet u deze informatie en deze documenten binnen 15 dagen na uw verzoek verstrekken.

Meer weten? In samenwerking met de Koning Boudewijnstiching heeft het platform Notaire.be een Praktische gids opgesteld over het kopen van een woning in mede-eigendom .

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *