Brandveiligheid in mede-eigendom

Elk jaar wordt er in België een groot aantal branden gerapporteerd. Gemiddeld sterft er om de zes dagen iemand door brand in een woning of appartement. Het belang van brandveiligheid, zowel binnen als buiten de woning, blijft sterk onderschat, wat leidt tot een groot aantal brandslachtoffers. Hier zijn 10 punten die u moet controleren om een optimale brandveiligheid te garanderen in woningen in mede-eigendom.

Brandveiligheid in mede-eigendom

Specifieke wetgeving voor mede-eigendommen

België heeft een specifieke brandwetgeving voor mede-eigendommen.
Goed om te weten: preventiediensten en noodteams geven waardevol advies en voeren controles uit in overeenstemming met de huidige wetgeving. Neem zeker contact met hen op.

Zoals bij alle wetgeving is dit een minimale basisverplichting. Door de brandpreventiemaatregelen te versterken, wordt de bescherming aanzienlijk verbeterd. Niet alleen technische brandpreventie helpt om de veiligheid van mede-eigendommen te optimaliseren, maar ook het vergroten van het bewustzijn over brandpreventie is van vitaal belang.

Hoe zorg je voor brandveiligheid in een mede-eigendom ?

Naast de verplichte uitrusting is het essentieel dat alle mede-eigenaren zich bewust zijn van de risico’s die brand met zich meebrengt en weten hoe ze moeten reageren in geval van nood. Incidenten in een woongebouw en individuele reacties hebben gevolgen voor de hele gemeenschap van bewoners.

1. Branddetectiesystemen: rookmelders en centralisatie

Om de brandveiligheid in een mede-eigendom te garanderen, is het essentieel dat er minstens één rookdetector aanwezig is in alle gemeenschappelijke en technische ruimtes van het gebouw, geïntegreerd met een brandmeldcentrale. Het wordt ook aanbevolen om rookmelders in individuele appartementen aan te sluiten op dit controlecentrum.

Net als bij eengezinswoningen hangt het aantal vereiste rookmelders af van het specifieke brandrisico en de grootte van elke flat. Het is daarom cruciaal om een veiligheidsbeoordeling of risicoanalyse uit te voeren om potentiële brandgevaren in het mede-eigendom en de individuele appartementen te identificeren.

2. Handmatig brandalarm

Het is ook belangrijk om mede-eigenaars te informeren over de locatie van handmatige brandalarmen en het belang ervan te benadrukken. Dit systeem is een effectieve methode om alle bewoners snel te waarschuwen in geval van brand. Het is belangrijk op te merken dat dit mechanisme niet automatisch in werking treedt, maar een eenvoudige menselijke tussenkomst vereist.

3. Appartementdeuren vergrendelen bij brand

Het sluiten van flatdeuren is een absoluut essentiële brandveiligheidsmaatregel in een mede-eigendom. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat alle bewoners zich hiervan bewust zijn.

Bij brand in een flat brengt het openlaten van de deur bij een evacuatie alle bewoners van de andere flats in gevaar. De rook verspreidt zich snel door de gang, waardoor het vuur extra zuurstof krijgt en de ontwikkeling van de brand wordt versterkt.

4. Branddeuren controleren

Controleer ook of deuren naar appartementen, trappenhuizen en kelders branddeuren zijn.

5. Vluchtroutes vrijmaken

Net als in een eengezinswoning zijn duidelijke vluchtroutes cruciaal voor de brandveiligheid in een mede-eigendom.

Helaas zijn overgangen en gangen in mede-eigendommen vaak volgestouwd met bijvoorbeeld fietsen en kluisjes. Het is duidelijk dat deze objecten een potentieel fatale belemmering vormen in geval van brand. Niet alleen verhinderen deze obstakels dat bewoners rustig kunnen evacueren, ze zorgen ook voor extra brandstof in gemeenschappelijke ruimtes.

Je moet er ook voor zorgen dat je voordeur altijd van binnenuit kan worden geopend. Hiervoor kan een draaigreep worden geïnstalleerd. Bewaar de sleutel in de buurt van de voordeur van je flat, want er is geen tijd te verliezen met het zoeken naar sleutels in geval van brand. Zorg er ten slotte voor dat de gemeenschappelijke toegangsdeur van het mede-eigendom altijd van binnenuit kan worden geopend, door bijvoorbeeld het gebruik van een draaiknopcilinder te overwegen.

Goed om te weten: in grote mede-eigendommen kan de voordeur automatisch worden ontgrendeld wanneer het bedieningspaneel brand detecteert.

Er zijn verschillende oplossingen, maar het belangrijkste is dat iedereen het pand snel en gemakkelijk kan verlaten.

6. Inbouwkasten opruimen

Zorg ervoor dat inbouwkasten in gemeenschappelijke gangen, bedoeld voor bijvoorbeeld elektriciteitsmeters of de brandslanghaspel, niet vol staan met apparatuur.

Het is niet ongewoon om verfproducten in deze kasten aan te treffen, wat ten strengste verboden is. Deze voorwerpen vormen niet alleen een extra warmtebelasting, ze belemmeren ook de toegang tot de blusapparatuur.

Ontdek hoe je de veiligheid in een mede-eignedom kunt garanderen door de toegang tot het gebouw te beveiligen, bewakingscamera’s te gebruiken of menselijke bewaking in te zetten.

7. Noodverlichting optimaliseren

De noodverlichting moet zorgvuldig worden geoptimaliseerd om de brandveiligheid in mede-eigendom te garanderen. Voer een test uit tijdens een donkere periode om te beoordelen of de verlichting voldoende is.

8. Gebruik van brandblussers

Identificeer de mensen in het gebouw die een brandblusser kunnen gebruiken. Bespreek met de mede-eigenaren de mogelijkheid om een kleine praktische demonstratie te organiseren, aangezien het gebruik van een brandblusser voldoende kennis en knowhow vereist.

9. Lekdichtheid van brandwerende technische kanalen

Onderzoek doorvoeren of technische kanalen in gangen en appartementen om te bepalen of ze waterdicht zijn of op een soort open schoorsteen lijken. Als ze goed zijn afgesloten, kan de rook zich niet verspreiden naar een andere verdieping of flat.

10. Een verzamelpunt instellen

Net als in een eengezinswoning is het van vitaal belang om met alle mede-eigenaars een verzamelplaats af te spreken. Kies in overleg met alle bewoners een geschikte locatie en communiceer deze duidelijk.

Deze tien controlepunten vormen slechts een minimale basiscontrole om de brandveiligheid in mede-eignemdom te garanderen. Er zijn veel belangrijke aspecten om rekening mee te houden, zoals het “blijf waar je bent” principe, trappenhuizen, brandslangen, pictogrammen, liften, rookafzuigkoepels, ondergrondse parkeergarages, interne nummering, technische ruimtes en kleppen, evacuatieplannen en sprinklers. Al deze elementen spelen een cruciale rol in de brandveiligheid van het gebouw.

We raden je sterk aan om een specifiek punt op de agenda van de jaarlijkse algemene vergadering te zetten om deze onderwerpen te bespreken. Je kunt ook overwegen om een informatiebijeenkomst te organiseren over de brandveiligheid in je mede-eigendom.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *